lördag 10 juli 2010

Oljeindustrin manipulerade fram beroendet


Kära läsare

Låt mig berätta en historia som inte så många känner till. Vi lever i en värld som är oljeberoende och de flesta av oss är medvetna om den miljöförstörtöring som följer med detta beroende, många känner även till att människor drivs från sina hem i U-länderna för att de stora oljebolagen vill borra efter olja i deras områden. 

Det som jag här tänkte berätta för er, är historien om hur detta började - för om det inte hade varit för främst en man så hade dagens verklighet kunnat se annorlunda ut.

Det var i mitten av 1800-talet som människan allt mer började använda fotogen och olja för belysning. En person vid namn John D Rockefeller var den som exploaterade denna nya marknad mest och han blev snabbt världens rikaste person, för den oljedrivna belysningen blev en världssuccé.

När elekriciteten och med den det elektriska ljuset – glödlampor – började göra sitt intåg så var det dags att hitta andra användningsområden för olja. 

Innovatörer och entrepenörer började utveckla motordrivna vagnar och de experimenterade med flera olika typer av energi för att driva dessa motorer. Ett av de mest spännande bränslena var etanol! Faktum är att den berömda T-Forden konstruerades för att köra på etanol. Henry Ford, innovatören bakom det löpande bandet och anfadern till effektiv massproduktion, trodde starkt på etanol som det bästa bränslet för motorfordon.

Etanol har högre oktanhalt vilket innebär högre effekt. Bränslet är förnyelsebart och Henry Ford hade vision att etanol kan framställas ur allt som växer. Etanol producerar mindre miljöfarliga ämnen än bensin och dessutom är det både enklare och säkrare att hantera, det är inte alls lika giftigt som olja.

Rockefeller och hans gelikar inom oljeindustrin var självfallet negativa till etanol för de ville se oljan som vinnare i kampen om vilket bränsle som skulle driva automobiler och andra motodrivna transportfordon. Den begynnande oljeindustrin med Rockefeller i spetsen kom på en smart lösning - påverka politikerna i den amerikanska kongressen till att höja skatten på alkohol!

Detta visade sig vara ett genidrag för oljeindustrin - eftersom priset på etanol sköt i höjden så blev det en ekonomisk omöjlighet att köra motorfordon på etanol och därmed var oljeberoendet ett faktum.

Det är på något vis ironiskt att etanol nu på senare år har börjat komma i ropet igen. Nu är etanol långt ifrån ett perfekt bränsle, men det har ju fördelen att vara återvinningsbart och ett mindre giftigt drivmedel än bensin och diesel. 

Idag kan vi bara spekulera i hur vår värld hade sett ut om utvecklingen hade baserat sig på etanol istället för på olja.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar