onsdag 30 juni 2010

Är tyst meditation manipulation?


Jag läste nyligen ett påstående om att vara i tystnad med sig själv är en "manipulationsteknik" som används av illasinnande sektledare som vill påverka människor att avsäga sig sin egen fria vilja.

Det är ett intressant påstående, för idén med att vara i tystnad för några dagar, en tystnad där man också stänger ute TV, radio och andra nyhetsmedier, är just för att ge personen möjlighet att dyka djupt ner i sig själv utan att vara påverkad och manipulerad av världen omkring. En tystnad som ger en möjlighet att verkligen uppleva sin egen fria vilja på djupet.

Medier, som TV, radio, böcker och tidskrifter, är alla manipulativa. Hjärnan går in i ett hypnotiskt tranceliknande tillstånd när vi möts av massmedier. Under en tystnadsretreat får vi en fristad från manipulation och därmed tillåtelse att känna vad vi verkligen känner, tänka vad vi verkligen tänker och uppleva vår inre verklighet som den är.

Detta kan vara plågsamt och smärtsamt, därför att det som har stängts ute, det vi har lagt locket på, det vi har försökt undvika att känna, kommer upp till vårt medvetande. Sår, känslor, destruktiva tankar. I en tystnadsretreat möter vi det och får en chans att läka det som inte läkts.

Under en långvarig tystnadsretreat, exempelvis en veckas Vipassana-meditation, ges möjlighet till transformation – en möjlighet att släppa vårt egoinriktade, rädda och manipulerade jag som rider på ångsten som förmedlas i massmedia, och får en möjlighet att möta djupet, det äkta inom oss - en kvalitet som är unik för varje människa. Din egen unika och fantastiska personlighet ges möjlighet att skina genom dig.

Det är en vacker process, om än att det kan göra "ont när knoppar brister".



Varma hälsningar

Raphael Mabo

http://www.raphaelmabo.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar