tisdag 13 juli 2010

Sverige är vackert, låt oss bevara det så!


Sverige om sommaren är fantastiskt. Vi har en förunderlig och magisk natur som inbjuder oss att bada i sjöarna dansa på ängarna. Det friska, rena vattnet är balsam för själen, de mjuka vindarna för bort oro och tankarna blir så klara, växlandet mellan sol och skugga erbjuder värme och svalka. Ibland ett regn som ger näring till naturen och lämnar luften så frisk och klar.

   Detta är värt att bevara för framtiden och kommande generationer, skönheten i naturen där vi människor kan koppla av.

   Den svenska sommaren är lyx och livskvalitet som många kanske tar för givet. I många andra länder har man smutsigt vatten och en luft som gör människor sjuka. Nedsmutsningen av vår natur gör sig alltmer påmind i Sverige, men fortfarande har vi tid att stävja försmutsningen – och vi kan göra det genom att vara extra aktsamma.

   Plocka med dig ditt skräp och släng det i avsatta behållare för sopor, kom ihåg att gärna sopsortera. Kör så lite bil som möjligt, använd gärna cykel eller åk tåg eller buss. Om du måste ha bil, tänk på att välja en som släpper ut så lite gifter som möjligt. När du tvättar, häng upp kläderna på tork istället för att använda torktumlaren. När du rengör din kropp, välj organisk och biologiskt nedbrytbar tvål, alltså en tvål som är fri från kemiska tillsatser. Du hittar dessa tvålar i hälsokostbutiker. 

   Kläderna du köper – köp second hand eller köp ekologiskt. Allra helst hampa, men även bambu är bra. Mindre bra är bomull på grund av den enorma vattenmängden som det kräver. Ekologisk bomull är bättre än annan bomull, men ekologiskt odlad hampa är ännu bäst.

   Det finns ekologiska skor också, som dessutom kan vara väldigt snygga. Hampa i canvasstruktur med återvunna bildäck som sulor, exempelvis, från Simple shoes i USA. Finns flera andra eko-märken för skor.

   Försök undvika plastförpackningar och plastprodukter så mycket som möjligt. Plast bryts inte ner i naturen och äts upp av fåglar och andra djur, vilket gör dem sjuka. Handla dina matvaror med tygkasse.



Ta hand om naturen och ta hand om dig!

Varma hälsningar från

Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar