söndag 11 juli 2010

Människor är drömmare


Människor är drömmare med en längtan efter äventyr och att beträda mark som ingen tidigare har beträtt. Detta rimmar illa med dagens samhälle där bergen redan bestigits, haven redan seglats och djunglerna redan kartlagts. Och om något mot förmodan skulle ha missats så finns det på internet via Google. 

  Kanske det är detta som får människor att så lätt skapa fantasivärldar och gå in i dem så totalt, som spelvärlden där människor fortfarande får vara hjätar och jaga efer drakar, eller som i nutida sagor: försvara den nya rymdkolonin mot inkräktare.

  Det är ju också ett sätt att hantera vår vardag där människan i mångt och mycket har reducerats till en produktionsenhet. Hur mycket bidrar du till BNP? Nyligen hade jag en diskussion med en person som ansåg att coaching inte innebar några mätbara produktionsmässiga fördelar för samhället och därmed var det värdelöst. 

  Nyligen när jag bläddrade förstrött i Svenska Dagbladet hittade jag en debattartikel - den handlade om lycka framför BNP. Artikeln för fram idén att olitikers främsta uppgift är att fatta beslut som bidrar till lycka och välmående hos befolkningen, framför expansion av BNP.

  Jag håller med om den åsikten, även om jag inte helt håller med om de åtgärder som författarna lyfte fram, men andemeningen är viktig - att vi människor inte är några produktionsenheter vars värde för samhället enbart ska räknas i hur mycket vi bidrar till BNP. 

  Vi tänker, känner och upplever och detta har ett värde.

  Människans värld är idag en värld av överkonsumtion, vi konsumerar mer än vad planeten orkar med. Och är det verkligen så att vi föds för att jobba och tjäna så mycket pengar som möjligt som vi ska köpa prylar för och mest prylar när man dör vinner?

  Jag är övetygad om att vi går mot en förändring, delvis därför att Jorden inte hur länge som helst mäktar med sättet vi människor lever på - men även för att allt fler människor upptäcker att det finns något mer i livet än bara att producera och att konsumera.

  Skönheten i att se en blomma, den vackra himel eller känslan i att röra kristallklart vatten med händerna. Naturens dofter och ljud. Fåglarna som flyger. Detta är magi och detta är värt att bevara, detta är sinnligt, detta är upplevelse.



Med en varm hälsning

Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar