lördag 1 maj 2010

Vart är samhället på väg?

Det moderna samhället låter. Även när jag sitter ute i naturen så hör jag motorfordon från en avlägsen väg och flygplan som mullrar i skyn. I våra städer och arbetslandskap finns mängder med ljud omkring oss – surranden från ventilationsanläggningar, kluckanden från avlopp och pumpar, ljudet av transportsystem och elektroniska arbetsverktyg, surret från kylskåp. Ovanpå alla dessa konstgjorda ljud som är delar av det moderna samhället, så finns olika former av ljud för underhållning – som musik, radio, television. Människan har blivit stora mediakonsumenter för att distrahera sinnet.

Det är mycket för hjärnan att hantera, all denna information som ständigt finns omkring oss och når oss. Det är flera miljonder informationsbitar varje sekund som träffar oss och som ska tolkas, förstås och reageras på. Endast en bråkdel av detta görs vi medvetna om.

Har vi en klump i magen som gör ont, så finns klumpen fortfarande där och gör sig påmind när vi stänger av media, när vi försöker minska surret omkring oss.

Jag tror att det behövs en ny samhällsordning för att skapa ett samhälle där vi lever mer i samklang med naturen omkring oss, ett samhälle där vi har enklare än idag för att vara närvarande med naturen. Jag tror på ett koncept med decentralisering, där vi människor skapar självförsörjande byar och där vi kan bedriva handel mellan byar för det som saknas.

Byar i storleken 50 - 100 invånare, där man ansvarar gemensamt för byns uppehålla och därmed ansvarar tillsammans för jordbruk,vatten och kraftförsörjning, avloppshantering, barn och äldreomsorg och vård.

Det centraliserade samhället, som vi har idag, är bekvämt - men det har lett till ett avstånd mellan de styrande och folket. Vi har idag en situation där många frustrerade ungdomar försöker bedöva sig på olika sätt och agerar destrutivt i syfte av att bli hörda. Den vanliga lösningen i vårt centraliserade samhälle handlar om fler poliser och fler kuratorer, mer pengar till institutionalisering och intagning av ungdomar. Det är som att de inte förstår de mekanismer som skapar denna frustration. Det saknas en debatt för hur vi förändrar samhället för att skapa ett samhälle som vi alla trivs med att leva i.

Och jag tror att det behövs en förändring från grunden.
En intressant länk: http://www.economads.com/

Varma hälsningar från mig
Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar