söndag 2 maj 2010

Smutsiga pengar

Det finns ett enormt oljebälte som driver ute till havs vid Mexico och USA's sydkust, sägs vara flera mil stort. Människan körde ner en borr i havet och satte dit ett rör för att pumpa upp olja. Vad händer om röret går läck? Jo, oljan rinner ut i vattnet och nu när hålet är öppet finns det inget sätt att få stopp på det.

Varför gör människan sådana här saker? Varför går ingenjörer och tekniker med på att hitta på saker som detta, med detta katastrofala resultat som följd - det hotar fåglarna och fiskarna, och snart når det stränderna i USA med stora följdverkningar.

Svaret är, som så många gånger, pengar. Pengar är viktigare än miljön. Pengarna är viktigare än livet. Ja, det är som det sägs. Rånaren står med vapnet mot offret och frågar "Pengarna eller livet?" och offret säger "Jag tar pengarna tack!".

Vad gör pengarna för nytta i en värld som är nedsmutsad? En värld med smutsig luft, smutsig miljö och med ett sjukt djurliv. Är det vad vi vill ha?

Jag har hundar och när man har hundar så märker man extra tydligt hur nerskräpad och smutsig vår värld är. Min femmånaders valp hittar alla dessa slängda ölburkar, fimpar och plastemballage som människan strör omkring sig. De försvinner inte automatiskt, de finns kvar i naturen. När djur äter detta, som femmånaders valpar, så får de i sig ämnen som kan göra dem sjuka.

Det gäller även oss människor, vilket Stefan Jarl lyfter fram i sin film Underkastelsen.

Tyvärr har människan gjort sig beroende av olja, kemikalier och plast. Det finns andra alternativ, men de kostar och vanliga människor har inte råd med dem. Vi behöver politiker i Sverige som vågar agera för miljön och vågar premiera miljövänliga lösningar framför miljöfarliga. Det måste vara dyrt att smutsa ner och företagen måste betala. Nu vågar man inte åstadkomma detta, för man tänker att det ökar arbetslösheten och företagen måste ju få möjlighet att gå med vinst.

Vad vi behöver är ett skifte av produktionsresurserna och jobben från miljöfarliga verksamheter till miljövänliga. Det är möjligt och det kan vara vinstgivande, om politikerna skapar ett samhällsklimat som premierar miljövänliga lösningar.

Pengar i sig är inte smutsiga, men alltför mycket pengar idag används smutsigt.
Det är dags att ändra på detta nu.

Varma hälsningar från mig
Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar