onsdag 12 maj 2010

Var en nöt och tvätta ekologiskt - ekologiskt tips

Oljekatastrofen i havet utanför Mexico och USA väcker uppmärksamhet kring miljön och visar så tydligt hur skör vår planet är. Det är ett hemskt och pedagogiskt exempel på hur vi människor förstör naturen genom vårt eget oförstånd. Vi konsumenter har makt att förändra agendan hos världens producenter av konsumtionsvaror, och vi kan utföra den makten genom aktiva och medvetna val som är bättre för miljön än de traditionella konsumtionsprodukterna.

Handla ekologiskt och rättvisemärkt!
I våra matvarutbutiker finns det glädjande nu ett allt större urval av ekologiska matprodukter, men det stannar inte där.

Hur tvättar du kläderna? Jag rekommenderar tvättnötter, det är nötter som i kontakt med varmt vatten utsöndrar en såpa som hjälper textilier att bli rena. Det bästa är att de går att återanvända 2-3 gånger! Det är så enkelt, 4 nötskal i en liten påse som du lägger i tvättmaskinen. När tvätten är klar hänger du upp påsen och låter den torka innan du använder den igen. Nötskalen låter du ligga kvar i påsen och du kan använda den igen 2 - 3 gånger. När skalen är helt förbrukade slänger du dem i hushållskomposten så att de kan bilda jord och bidra till växande.

En påse med tvättnötter 1kg räcker ett år om du kör några maskiner i veckan. Påsen kostar vanligtvis kring 150 kr, beroende på var du köper den. Det är billigt för ett års tvätt, och så mycket mer miljövänligt än dessa plastburkar eller förpackningar i hårdpapp med fabriksframställda kemikalier. Tvättnötterna växer på en buske som heter sapindus mukorossi.

Finns att köpa i många hälsokostbutiker och andra butiker med ekologisk profil.

Varma hälsningar från mig
Raphael Mabo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar