torsdag 23 september 2010

Raphael Mabo - Jag tror på en berikande mångfald


Jag tror på en värld i mångfald och frihet. I Sverige idag finns det människor som vill slänga ut andra människor för att de är har en annan religion eller firar julatfton på ett annat sätt eller äter annan sorts mat. Svenskar har röstat in ett parti i riksdagen som tydligt är emot annan sexualitet än heterosexualitet, och mot andra familjer än den "svenska kärnfamiljen" om mamma, pappa och två barn. Detta parti som människor nu har röstat in, är kritisk mot kulturella yttringar som berör människor - de vill inrätta ett råd som ska bestämma vad som är bra respektive dålig kultur, rätt och fel. Vi har även en rörelse som vill förbjuda örtmediciner och homeopati samt antroposofisk medicin. Vi har de som vill stänga Waldorf-skolor för att de har en hollistisk världsbild istället för en mekanistisk. Och vi har haft en skolminister som menar att en skola enbart ska syssla med att förmedla intellektuell kunskap, utifrån ett snävt och föråldrat naturvetenskapligt paradigm.

Det är kanske inte så konstigt att det finns allt fler människor i Sverige som börjar känna sig utanför, som börjar känna att deras frihet dras in. Friheten att känna, uppleva och tro, friheten att välja vilken skola man vill till sina barn, friheten att välja vilken läketradition man vill söka sig till för sina besvär, friheten att bo och arbeta var man vill, friheten att tro på vilken världsbild, religion eller livsfolosofi som man känner är rätt i hjärtat.

Detta ifrågasätts nu och krafter finns nu i riksdagen för att begränsa människors frihet.

Därför är det så viktigt nu att känna in i hjärtat och uttrycka det som finns där. Känna in i själen, och stå för den man är och rätten att vara som man är. Oavsett hudfärg, kulturell bakgrund, sexuell läggning, andlig eller religiös trosuppfattning. 

Jag tror på ett samhälle där alla får plats, där alla är välkomna och där man tillåter friheten att råda. Jag tror på mångfald och jag tror på människors egen förmåga att känna in själva i sin själ och hjärta.

Vi alla är viktiga, vi alla har en gåva till världen och jag menar att det ultimata samhället är ett samhälle där denna gåva får uttryckas och komma fram.



Jag hälsar det heliga i dig

Raphael Mabo

Skribent och coach i personlig utveckling, med fokus på miljö, samhälle, kultur och livsstil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar