måndag 6 september 2010

Raphael Mabo - Dra i bromsen för mer harmoni

Torbjörn Sassersson har skrivit en artikel som lyfter fram att mycket av dagens konsumentelektronik är designat för kort livslängd vilket gynnar fabrikanterna eftersom vi konsumenter tvingas byta ut produkterna oftare än förr, för i de flesta fall är det billigare att köpa nytt än att reparera.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/04/inbyggt-d-dsdatum-p-kapitalvaror

Våra ungdomar idag tillhör en generation som inte har fått uppleva kvalitet och hållbarhet - för dem är det naturligt med kort livslängd och en ständig ström av nya produkter, produkter som försöker skapa en känsla av tillfredsställelse - påhejat av en marknadsföring som går ut på att om du har det senaste, så är du fantastisk och ditt liv underbart. 
För många ungdomar och unga vuxna är det naturligt att byta mobiltelefon varje eller vartannat år, eller en ny kamera, eller en ny dator - allt detta kostar ju enorma summor pengar och antingen får de bidrag av föräldrarna eller sommarjobbar eller hittar pengar och lösningar på andra sätt. 

Denna produkttillströmning och korta livslängd, är tärande på jordens naturresurser. Den ständigt ökande produktionen av konsumentelektronik sprider miljöfarligt avfall och utsläpp. Istället för att ta hand om det som vi har, så understödjs en mentalitet som handlar om "slit och släng". BNP - tillväxt - är det enda som gäller och begrepp som "hållbar utveckling" är teori snarare än något som praktiskt tillämpas. 

Hur ska vi få denna generation att förstå värdet i att ta hand om vår natur, om det känsliga ekologiska samspelet mellan djurarter, växter och människan? Och vilka värden på övriga områden i livet får dessa ungdomar som lever i en "slit och släng" värld där allt ska gå så fort som möjligt och där lycka stavas den senaste mobiltelefonen eller spelenheten eller vad det nu kan vara för innegrej som gäller...
Jag tror på att det är dags att lugna ner världen nu, dra i bromsen och tänka sig för. Därför att vår värld - Jorden, planeten vi bebor - klarar inte denna ständigt ökande tillväxt med vad det innebär av miljöförstörelse och skador på ekosystemen.  Och jag tror inte att det är sunt för människorna heller med detta tempo, jag tror att det skapas stress - denna ytlighet, detta att man lever i det produkternas värld istället för att upptäcka och se sig själva, känna den inre rörelse. Prylar gör en inte lycklig.
Lycka kommer innifrån och handlar om att hitta tillfredsställelsen i sig själv, att man faktiskt är bra som man är och man är en del av något större, en helhet som vi alla hjälps åt med att påverka. 



Jag önskar dig en vacker dag!
Raphael Mabo
Skribent med fokus på miljö, kultur och livsstilsfrågor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar